Новини

Профілактика злочинів та правопорушень, булінгу в підлітковому середовищі

Серед напрямків роботи служби у справах дітей є захист прав та інтересів дітей, профілактика правопорушень, булінгу в підлітковому середовищі, запобігання негативним явищам, які сприяють вчиненню неповнолітніми злочинів. Значна увага приділяється дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах. Працівники служби постійно підвищують рівень правової культури, правових знань серед школярів, проводять роз’яснювальну роботу серед студентів та учнів міста з питань застосування норм чинного законодавства, профілактики негативних явищ та правопорушень в дитячому середовищі, проводять профілактичні зустрічі з батьківськими колективами та учнями загальноосвітніх навчальних закладів міста.

Відповідно до Положення про службу у справах дітей Хмельницької міської ради, Порядку ведення службами у справах дітей обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, служба веде облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з підстав:

- проживання в сім’ї, у якій батьки або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання своїх обов’язків з виховання дитини;

- скоєння фізичного, психологічного, сексуального, економічного насильства над дитиною, жорстоке поводження з нею або загроза його вчинення;

- залучення дитини до найгірших форм дитячої праці;

- систематичне самовільне залишення дитиною місця постійного проживання;

- переміщення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, з тимчасово окупованої території або району проведення антитерористичної операції.

З дітьми та батьками (опікунами) проводиться профілактично-роз’яснювальна робота, перевіряються умови проживання, відвідування навчальних занять, охоплення змістовним дозвіллям, надається консультативно-правова допомога тощо. Інформація про вказаних дітей передається у Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для здійснення соціального супроводу.

Працівники служби із залученням працівників правоохоронних органів, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, департаменту освіти та науки протягом 2019 року організували та провели 55 профілактичних рейдів ("Діти вулиці", "Вокзал", "Підліток" тощо), відвідали 335 сімей, обстежили житлово-побутові умови дітей, із батьками провели бесіди, повідомили центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для здійснення соціального супроводу сімей, ініціювали питання про притягнення до адміністративної відповідальності 83 батьків за порушення прав та інтересів дітей (ст. 184 КпАП – 75, ст. 173-2 КпАП - 12).

Протягом року до служби у справах дітей надійшло 24 подань з навчальних закладів міста та департаменту освіти та науки щодо вжиття заходів для повернення до навчання 26 учнів, які пропускають заняття без поважних причин. Працівниками служби у справах дітей спільно із працівниками правоохоронних органів, департаменту освіти та науки, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді вжито дієвих заходів, в результаті яких діти продовжують здобувати освіту в навчальних закладах міста.

Згідно з планом-графіком правоосвітньо-профілактичних зустрічей в навчальних закладах міста проведено лекторсько-роз'яснювальні заходи щодо недопущення пропусків уроків без поважних причин, профілактики злочинів і правопорушень, булінгу, тютюнопаління та вживання алкоголю неповнолітніми, щодо ведення здорового способу життя, виконання батьківський обов’язків тощо в 26 загальноосвітніх закладах та у 5 закладах професійно-технічної освіти. Зокрема, служба у справах дітей у ІІ півріччі 2019 року організувала та провела спільно з працівниками управління патрульної поліції, ювенальної превенції, департаменту освіти та науки, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді правоосвітньо-профілактичні зустрічі з учнями, педагогами в навчально-виховних закладах міста: Хмельницький ліцей № 15 ім. О. Співачука (10.10.2019.), спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 8 м. Хмельницького (11.10.2019.), Хмельницька середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 14 (17.10.2019.), Хмельницька спеціалізована середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 (18.10.2019.), Хмельницька середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 21 (07.11.2019.), Вище професійне училище № 4 (23.10.2019.), Хмельницька середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 22 імені Олега Ольжича (08.11.2019.), спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 12 м. Хмельницького (14.11.2019.), навчально-виховний комплекс № 6 м. Хмельницького (15.11.2019.), Хмельницьке навчально-виховне об’єднання № 28 (19.11.2019.), Хмельницький ліцей № 17 (20.11.2019.), Вище професійне училище № 11 (20.11.2019.), спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 29 м. Хмельницького (21.11.2019.), гімназія № 2 м. Хмельницького (22.11.2019.).

Під час зустрічей роз’яснювалися вимоги законодавства щодо захисту прав та інтересів дітей, профілактики правопорушень, булінгу в підлітковому середовищі, запобігання негативним явищам, які сприяють вчиненню неповнолітніми злочинів, попередження жорстокого поводження з дітьми, відвідування навчальних занять, попередження самовільного залишення дітьми постійного місця проживання та навчання, відповідальності неповнолітніх, батьків тощо.

Крім того, працівники служби у справах дітей взяли участь у засіданнях координаційної ради з профілактики злочинів і правопорушень у Хмельницькому ліцеї № 17 (19.03.2019.), спеціалізованій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 29 м. Хмельницького (16.10.2019.), під час проведення яких батькам, дітям роз’яснено вимоги законодавства щодо їх прав, обов’язків та відповідальності.

Працівники служби спільно з правоохоронними органами організовують та проводять профілактичні рейди, спрямовані на виявлення учнів, які під час навчального процесу перебувають в інтернет- та комп’ютерних клубах. Адміністрації закладу роз’яснюються вимоги законодавства щодо режиму роботи комп’ютерного ігрового закладу, тривалості ігрової діяльності для дітей різного віку, відповідності ігор статево-віковим психофізіологічним особливостям дітей тощо.

Відповідно до ст. 53 Конституції України та Закону України «Про загальну середню освіту» з метою виявлення дітей шкільного віку, не охоплених навчанням на початок навчального року, усунення причин та умов цього явища, соціального захисту виявлених дітей, запобігання їх бездоглядності і безпритульності на території міста з 02.09.2019 року проводився Всеукраїнський профілактичний захід «Урок» за участю представників служби у справах дітей, департаменту освіти та науки, Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

У ході профілактичного заходу «Урок» протягом вересня-жовтня представниками служби, департаменту освіти та науки, Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено 24 рейдів у 40 загальноосвітніх закладах щодо запобігання дитячої бездоглядності і безпритульності, виявлення дітей, які з початком навчального року не приступили до занять у навчально-виховні заклади, відвідано комп’ютерні клуби, парки відпочинку, вокзали, ринки.

Працівники служби беруть участь у міських колегіях, семінарах та круглих столах, організованих іншими структурними підрозділами виконавчого комітету, надаються методичні рекомендації керівникам навчальних закладів, роз'яснюються вимоги чинного законодавства, що стосуються захисту прав та інтересів дітей, доводяться до відома зміни в законодавстві. Зокрема, 17.10.2019 року взято участь у проведенні наради з директорами загальноосвітніх закладів міста щодо підсумків проведення профілактичного заходу «Урок».

Працівники служби беруть участь у судових засіданнях з метою захисту прав та інтересів дітей. Протягом 2019 року взято участь у 505 судових засіданнях: 147 - щодо захисту майнових/житлових прав дитини, 116 - кримінальних провадженнях стосовно неповнолітніх, 242 – позбавлення батьківських прав батьків, участь у вихованні дитини, визначення місця проживання дитини тощо.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!