Новини

У Хмельницькому відбувся захід «Кліматична політика - 2020»

Форум у камерному форматі, присвячений ювілейним Дням Сталої Енергії, пройшов у нашому місті. В Мистецькому дворику зібралися люди, небайдужі до зміни клімату та активні у впровадженні енергоефективних заходів. На початку заходу присутніх привітав заступник міського голови Володимир Гончарук.

«Коли все починалося п’ять років тому, то основною метою було зменшити використання енергетичних ресурсів та зекономити кошти. Проте, зараз постає питання не лише економії, сьогодні потреба полягає в тому, що потрібно змінювати свідомість громадян, потрібно пояснювати, що деякі заходи із енергозбереження є досить затратними, але енергоефективними. Потрібно задовольняти енергетичні потреби без шкоди для прийдешніх поколінь. Сьогодні ми підводимо підсумки діяльності за 5 років. Близько 60 проектів було реалізовано протягом цього часу і більше 200 тис. тонн вуглекислого газу не потрапило в атмосферу. Наш шлях – Хмельницький Енергоефективний. Наше основне завдання - еко свідомість громади міста, що дозволить прийняти виклик по зміні клімату на локальному, регіональному та національному рівнях», - зазначив Володимир Володимирович.

Учасники заходу також обговорили важливість озеленення. Презентувала проект «Озеленення України» голова міжнародного об’єднання жінок-українок «МОЖУ», координатор Всеукраїнського проєкту озеленення України 2020 у Хмельницькій області Аліна Скоморохова.

Познайомилися із міжнародним аспектом інвестування в еко проєкти України. Про це детальніше розповіла експерт з фінансових ризиків, керівник українського офісу грузинського девелопера «Alliance Group» Ярослава Бояркіна.

Більш детально про впровадження системи енергетичного менеджменту в місті розповів заступник завідувача відділу енергоменеджменту Дмитро Леськів.

Також сьогодні відзначили інноваторів в галузі енергозбереження, які змінюються самі і показують приклад хмельничанам. Тих, хто безпосередньо на своєму робочому місці – в лікарні, освітніх закладах, культурі зробили значний внесок в енергоефективність міста.

Десять представників комунальних закладів отримали відзнаки «Кращий енергоменеджер» за впровадження заходів із енергоефективності в своїх установах. Зокрема, завідуюча Хмельницького дошкільного навчального закладу №24 "Барвінок" Олена Матвеєва за встановлення аераторів, співпрацю в проекті зі встановлення теплових помп для ГВП, завідуюча Хмельницького дошкільного навчального закладу №8 "Малятко" Оксана Денисова за ініціативу і встановлення вперше в місті індукційної плити в харчоблоці закладу, директор навчально-виховного об'єднання №5 міста Хмельницького ім. Сергія Єфремова Андрій Яківчук за комплексне переоснащення харчоблоку енергоефективним обладнанням, заступник директора з адміністративно-господарської роботи КП «Хмельницька міська дитяча лікарня» ХМР Анатолій Шеремета за сталу роботу з підвищення енергоефективності закладу та інші.

Дорогі хмельничани! Схилімо голови і вшануймо світлу пам'ять та героїчний подвиг воїнів, що загинули на полі бою. Згадаймо мирних громадян та дітей, життя яких обірвала збройна агресія російської федерації проти України. Загальнонаціональна хвилина мовчання... Слава Україні! Героям Слава!